Wat te doen op Schiermonnikoog? Heel veel! Wij zetten de leukste tips voor je op een rij. Gezellige activiteiten en mooie plekken in de natuur.
Er is van alles te zien en te beleven op Schiermonnikoog. Wij hebben 10 van de leukste en mooiste bezienswaardigheden op een rij gezet. Zin om iets te doen tijdens je heerlijke eilandvakantie? Bekijk onze 10 tips!
1. De 2 vuurtorens
2. De balgexpres
3. Bunkermuseum Schlei
4. Schelpenmuseum Paal 14
5. Vredenhof
6. Bunker Wassermann
7. Eendenkooi
8. Westerplas
9. Bank van Banck
10. De walviskaak
Vaste prik als je naar een eiland gaat? De vuurtoren bezoeken. En dan zit je goed op Schiermonnikoog, want hier hebben we zelfs twee vuurtorens: de rode Noordertoren en de witte Zuidertoren. Beide torens zijn in gebruik genomen in 1854, maar tegenwoordig functioneert alleen de Noordertoren nog als vuurtoren. De Zuidertoren is kort geleden geheel opgeknapt en doet nu dienst als museum.
Met de Balgexpres ga je met een trekker en wagen naar het meest oostelijke puntje van Schier: de Balg. De wagen is overdekt, zodat je droog zit bij regenachtig weer. Bij aankomst kun je rondlopen op de zandplaat. Met een beetje geluk spot je zeehonden en unieke schelpen.
Tip: neem je verrekijker mee, zodat je de zeehonden goed kunt zien. Uiteraard brengt de Balgexpres je weer terug naar de westkant van het eiland. Zin in een wandeling? Je kunt ook teruglopen vanaf de zandplaat.
Een museum in een bunker? Ook dat is Schiermonnikoog. Op het eiland zijn een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog overgebleven. Deze bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall: een Duitse verdedigingslinie tegen de geallieerden. Deze specifieke bunker is in de oorlog gebruikt als communicatiecentrum.
In het bunkermuseum is een vaste expositie en een wisselexpositie. Hierdoor is het museum ook interessant als terugkerende bezoeker.
Als je zin hebt in een kleurrijk uitje, is het Schelpenmuseum perfect. Hier vind je bijzondere schelpen, maar ook zeesterren en krabben. In het museum kun je verder juttersvondsten en delen van scheepswrakken bekijken. Daarnaast zijn er schelpen van over de hele wereld te zien.
Het Schelpenmuseum organiseert ook verschillende excursies. Zo kun je bijvoorbeeld strandjutten met uitleg over de vondsten, vogelspotten of wadlopen. De gids vertelt alles over het onderwerp van excursie.
Vredenhof is niet zomaar een begraafplaats: het is een begraafplaats voor eilanders, drenkelingen en soldaten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan Vredenhof is dat het niet uitmaakt voor welke kant je vocht: ook Duitse militairen zijn hier begraven. Hier vindt ook ieder jaar de Dodenherdenking plaats. Deze begraafplaats is een bijzondere plek om rustig te bezichtigen.
Vlakbij begraafplaats Vredenhof ligt bunker Wassermann. Ook deze bunker stamt uit de Tweede Wereldoorlog en was onderdeel van de Atlantikwall, net als de bunker van het Bunkermuseum. Bunker Wassermann zou tijdens de oorlog als radarsysteem worden ingezet, maar dat is nooit gebeurd.
De bunker ligt vrij hoog in het landschap. Daardoor heb je vanaf deze plek een mooi uitzicht over de zee, zandplaten en het eiland. De bunker is gratis te bezoeken, ook van binnen.
Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden voor consumptie te kunnen vangen, zonder ze direct te schieten. In het midden ligt een plas, met daaromheen een kooibos. Vroeger waren eendenkooien veel te zien in Nederland, maar nu zijn ze niet meer in gebruik.
Gelukkig is de eendenkooi op Schiermonnikoog bewaard gebleven. Nu is het beschermd gebied. De eendenkooi wordt tegenwoordig gebruikt om eenden te vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Je kunt erheen met een excursie: de eigenaar vertelt graag over de geschiedenis van de eendenkooi.
De Westerplas ligt vlakbij het dorp Schiermonnikoog. Vroeger was het een kwelder, waar zeewater in en uit stroomde. In de vorige eeuw is de Westerplas ingedijkt, waardoor het nu een zoetwatermeer is.
De Westerplas is onmisbaar voor de bewoners van Schier ? hier komt een groot deel van ons drinkwater vandaan. De Westerplas is niet alleen nuttig, maar ook heel mooi. Er broeden talloze vogels in dit zoetwatergebied. Vogelspotters kunnen hier hun hart ophalen. De Westerplas heeft ook een vogelkijkhut.
Wist je dat Schiermonnikoog vroeger particulier bezit is geweest? In 1859 kocht John Banck het eiland. Hij heeft veel geld in Schier gestoken. Zo liet hij een dijk aanleggen, werden duinen verstevigd met helmgras en zijn er boerderijen gebouwd.
De bank van Banck staat op zijn favoriete plek op de dijk, vlakbij de Westerplas en dichtbij de jachthaven. Hier heb je mooi uitzicht over de dijk en het eiland.
De walviskaak is een bezienswaardigheid die je zomaar kunt missen - en dat terwijl hij midden in het dorp staat. De kaak staat als een soort poort voor het park, waardoor veel mensen er geen acht op slaan. Het is een echte onderkaak van een blauwe vinvis: het grootste zoogdier ter wereld. Dit dier is in 1950 in de Zuidelijke IJszee geschoten. Een eilander was onderdeel van deze expeditie en heeft de onderkaak aan het eiland geschonken.
Activiteiten op Schiermonnikoog